Karácsony Gergely és Schmuck Erzsébet is megszólalt a Zöldgarancia progamról

Megosztás


2021. július 31-én írta alá az LMP Zöldgarancia-programját Schmuck Erzsébet országgyűlési képviselő, az LMP társelnöke, Kanász-Nagy Máté, a párt másik társelnöke, újpesti alpolgármester, valamint Karácsony Gergely főpolgármester, a Párbeszéd társelnöke, az LMP által is támogatott miniszterelnök- jelölt. A Zöldgarancia kapcsán az Ökopolisz Alapítvány szervezett konferenciát, amelyen szeptember 13-án a program megvalósítására kötelezettséget vállaló politikusokkal beszélgetett Vasali Zoltán, az Ellensúly szerkesztője:

– Mit lehet elvárni egy zöldidentitású kormányfőjelölttől? Milyen zöld programpontok megvalósítása szükséges a következő kormány idején, bárki is az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, illetve a kormány majdani vezetője?

Karácsony Gergely:

– Magyarországon a következő kormánynak nagyon sok válsággal kell megküzdenie. Ez talán azt a képzetet is keltheti, hogy a problémák között valamilyen rangsort kell kialakítani, így bizonyos ügyek hátrább sorolódnak, és mondjuk éppen a zöldpolitikáról sokan azt gondolhatják, hogy az talán nem annyira fontos, mert a legégetőbb a jogállamiság és a demokrácia válsága. Aztán van egy szociális válság is, amelynek egyes okai visszavezethetők az elmúlt harminc év félrecsúszott gazdasági, társadalmi szerkezeté- re, más elemei az Orbán-kormány elmúlt tizenkét évére vagy pedig a koronavírus-járvány miatti gazdasági válságra és az az által kiváltott társadalmi problémákra. Nyilván ez mind igaz. Emellett viszont benne vagyunk egy globális ökológiai válságban is, amelyre a következő kormánynak ugyancsak válaszokat kell adnia, szemben a mostani kormánnyal, amely úgy csinál, mintha ez a kérdés nem létezne. Néha legfeljebb a kommunikációs akciók- kal próbál meg behozni valamit a lemaradásból.

Azért gondolom, hogy a zöldpolitikát nem kell, hogy a más természetű társadalmi krízisek háttérbe szorítsák, mert valójában ezeket a problémákat nem lehet egymástól elválasztva megoldani. Ezeknek a válságoknak, tehát a demokráciaválságnak, a klíma- vagy az ökológiai problémáknak és a társadalmi problémáknak van egy közös gyökerük. A közös gyökér pedig az, hogy egy olyan típusú politikai kormányzás van Magyarországon, amely egy nagyon szűk felső réteg érdekeit képviseli. Ha megerősítjük a demokratikus intézményeket, ha bevonjuk az embereket a politikába, ha megkínáljuk őket nemcsak a választás lehetőségével a parlamenti választás során, hanem általában véve kiszélesítjük a részvétel csatornáit, akkor az emberek több zöldpolitikát fognak követelni. A főváros úgy alkotta meg a klímastratégiáját, hogy egy állampolgári gyűlést hívtunk össze, a budapestieket reprezentáló embereket hívtunk el szakmai beszélgetésekre, és ebből kiderült, hogy ha az embereket valódi információkkal látjuk el és valódi részvételi lehetőséggel ruházzuk fel, akkor nagyon hamar felismerik, mennyire gyors intézkedésekre van szükség például a klímaváltozás és a klímaadaptáció területén. Ezért azt gondolom, hogy a demokrácia helyreállítása magától megtermeli az állampolgári igényt, hogy a prioritások között a zöldpolitika elöl legyen.

Valójában az a helyzet, hogy azok a társadalmi problémák, amelyekkel szembesülünk, nagy átfedésben vannak azokkal a környezeti problémákkal, amelyekkel szintén szembe kell néznünk. Jellemzően ugyanazokat a társadalmi csoportokat is érintik. Ha valaki megnézi Magyarország légszennyezettségi térképét, azt fogja látni, hogy a Mátra alján van a legrosszabb levegőjű része az országnak. Hogyan lehet ez Magyarország egyik legszebb, legmagasabb hegysége lábánál, ahova korábban azért jártunk, mert jó a levegő? Úgy, hogy ott olyan szegénység van, ami kitermeli ezeket az ökológiai problémákat. Ahogy nyilván nem a Rózsadombon asztmásak a gyerekek, hanem a Soroksári úton meg a bevezető utaknál. Azok az emberek vannak életveszélyben egy kánikulai napon a saját panellakásukban, akiknek nincs szigetelve az otthonuk. Most, hogy újra növekednek az energiaárak, a probléma szociális vonatkozásai is még súlyosabbá válnak.

Ha a magyar kormány elkezd egy nagyon intenzív és jelentős támogatást nyújtó energiahatékonysági programot, az egyszerre vezet el minket egy súlyos társadalmi és ökológiai probléma kezeléséhez. Igazából egy utolsókból lesznek az elsők típusú helyzet áll fenn Magyarország esetében. Egy olyan technológiai, politikai, társadalmi szemléletváltozás megvalósulásában reménykedhetünk, amelynek révén nagyon sokat tudunk tenni annak érdekében, hogy azokat a zöld programpontokat, amelyek a Zöldgarancia-programban szerepelnek, a tennivalók listájának élére tudjuk helyezni, hogy többé ne a futottak még kategóriába kerüljenek ezek az ügyek.

Minden válságban benne van a remény és az újrakezdés lehetősége. Érdemes elolvasni Ferenc pápa könyvét arról, hogy a koronavírus-járvány tükrében hogyan kell újrakezdenünk az életünket. Azt merem mondani, zöldpá- pája van a katolikus egyháznak, és egyben talán szellemi vezetője az egész világnak. Nagyon világosan érvel ez a könyv amellett, hogy egy válságból nem tudunk ugyanúgy kijönni, mint ahogyan belementünk. Vagy jobbak leszünk, vagy rosszabbak. Ahogy a magyar kormány kezeli ezeket a válságokat, konkrétan a koronavírus-járványt, ezek a gyengeségét, a kormányzásra való képtelenségét, a valódi problémák kezelésében mutatott rossz teljesítményét teszik még világosabbá. Ha nekünk sikerül a választáson megszereznünk az állampolgárok bizalmát, akkor arra tudunk mandátumot szerezni, hogy ezeket a problémákat összefüggésükben látva, de persze konkrét cselekvésekre lebontva le tudjuk dolgozni ezeket az adósságokat. Erősen hiszek abban, hogy most az egész világ, benne Magyarország kapott egy esélyt arra, hogy tényleg legyen más a politika. Ehhez arra van szükség, hogy azokat a komplex összefüggéseket, amelyek az állampolgári részvétel, a társadalmi egyenlőtlenségek, a társadalmi igazságtalanságok és az ökológiai fenn- tarthatóság kapcsán fennállnak, komplexen nézzük, és gyakorlati lépéseket tegyünk. Ezzel olyan új szakaszt nyithatunk Magyarország politikájában, amelyben a zöldpolitika az origó.

Schmuck Erzsébet:

– Egy zöld miniszterelnöktől elsősorban azt várom, hogy bizonyítsa be, lehet zöld a politika. A Zöldgarancia-program legfontosabb üzenete az, hogy a zöldpolitika nem szűkíthető le csak a környezet- és természetvédelemre, hanem sokkal tágabb ennél. Véget kell vetni azoknak a politikáknak, amelyek a gazdasági növekedést emelték a fő helyre. Végre rendszerszemléletbe kell helyeznünk a politikát, ami azt jelenti, hogy a társadalmi, gazdasági és a környezeti kérdéseket együtt kell kezelni. Ebben a hármasban a társadalmi jóllét a cél, a gazdaság az eszköz, a környezet pedig a feltétel. Be kell látnunk, hogy egy véges világban élünk. Egy véges világban pedig nincsen végtelen növekedés. (…)

A teljes írás az Ellensúly aktuális számában olvasható. Az Ellensúly folyóiratot megrendelheti az ellensuly.hu/elofizetes oldalon vagy megvásárolhatja az Írók Boltjában.

Kapcsolódó cikkek